17b . Uitstraling voelen van chakra’s met je handen

Chakra betekent ‘wiel’ in het Sanskriet, de oude taal van India. Het zijn ronde energiecentra in het energielichaam(zie figuur). Ze zijn helderziend maar ook gevoelsmatig waar te nemen. De zeven belangrijkste chakra’s, de hoofdchakra’s, liggen op de verticale middellijn van het energielichaam (zie figuur 1). 

Figuur 1: Energielichaam met aura en chakra's

Deze hoofdchakra’s in het energielichaam en hebben ieder een eigen betekenis. In ons dagelijks leven gebruiken we deze chakra’s voortdurend. Als we veel praten is het keelchakra erg actief, dan straalt het behoorlijk wat energie uit. Als we veel moeten regelen is waarschijnlijk het derde chakra bij het middenrif behoorlijk actief. In deze chakra’s zitten ook bijzondere vermogens verborgen met betrekking tot helder zien, helder voelen, helder weten en helder horen. Juist met deze vermogens is het mogelijk meer waar te nemen dan de fysieke wereld. Dan krijg je toegang tot de metafysische energiewereld: de werkelijkheid achter de werkelijkheid. 

 

Plaats van de chakra’s

Hoewel verreweg de meeste mensen chakra’s niet helderziend kunnen waarnemen, is het voor veel mensen toch mogelijk ze gevoelsmatig met de handen waar te nemen. Daarover gaat de onderstaande geleide meditatie. De namen van de chakra’s en de plekken waar ze zitten (zie figuur 2) staan hieronder. Per chakra is een functie van dat chakra met een bijpassende kleur aangegeven.

 

Figuur 2: Overzicht van de zeven hoofdchakra’s met bijpassende kleuren

 

7 Kruinchakra/zevende chakra (kruin)

   >Helder weten

6 Voorhoofdchakra/zesde chakra (midden voorhoofd)

   >Helder zien

5 Keelchakra/vijfde chakra (midden keel)

   >Helder horen, innerlijke stem

4 Hartchakra/vierde chakra (bij borstbeen, 12 centimeter onder het kuiltje van je hals)

    >Liefde, mededogen

3 Derde chakra (net onder het middenrif, vlakbij de maag)

   >Wilskracht, zelfbeheersing

2 Tweede chakra (2 centimeter onder navel)

   >Emoties, vader- en moederschap

1 Stuitchakra (puntje van je stuit)

   >Aarding

De aangegeven functies van de chakra’s zijn een indicatie. In werkelijkheid hebben de chakra’s nog meer mogelijkheden in zich.

 

Geleide meditatie voor het voelen van de chakra’s

Je kunt met de meditatie die hier staat, je chakra’s activeren en voelen met je handen. Als je de uitstraling voelt, kun je met een pijl in een tekening van een menselijk lichaam (zie figuur achterin deze tekst) aangeven hoe sterk je de uitstraling voelde. Die uitstraling zegt iets over de activiteit van dat chakra op dat moment. In figuur 3 staat een voorbeeld van iemands uitstraling van de chakra's op een bepaald moment.

Figuur 3: Voorbeeld van uitstraling van chakra’s

Gesproken meditatie

 

AudioFile: 

Meditatiestappen:
 
1. Gronden
Ga ontspannen zitten met je voeten plat op de grond. Visualiseer wortels vanaf je voeten en je stuit tot het centrum van de aarde en maak ze daar in gedachten vast. Zet je naam en de datum op de aanhechtingsplek. Doe dat ook met de wortels en de aanhechtingsplekken bij je voeten en je stuit. Voel hoe je al wat steviger op je stoel zit.
 
2. Energie laten stromen
Laat aarde-energie door je voeten omhoog stromen en kosmische energie via je kruin omlaag naar je stuit. Meng beide energieën in je stuit en laat de gemengde energie door je heen stromen. Die stroom werkt zuiverend en helpt je om in een meditatieve toestand te komen. De energie kan als kleine fonteintjes uit je handpalmen en je kruin gaan spuiten. Visualiseer een vlammetje voor je, op de rand van je aura en laat daarin wolkjes, ‘stof’ of andere storingen in je aura verbranden op je uitademing. Dat maakt je aura lichter en helderder.
 
3. Een kamertje in het centrum van je hoofd visualiseren
Visualiseer een kamertje in het centrum van je hoofd. Zeg daar in gedachten ‘hallo’ tegen en als bezoek zichtbaar wordt verzoek dat dan vriendelijk maar dringend je kamertje te verlaten. Zet ook je naam in je kamertje en de datum van vandaag. Voel je je al wat ruimer en helderder in je hoofd?
 
4. Je lichaam vitaliseren met ademhalingsenergie (prana)
Stel je in op de lucht om je heen en stel je voor dat daar een oranje waas van piepkleine bolletjes van prana-energie in zit. Adem dan de oranje waas in en houdt 4 – 6 seconden je adem in waarbij de prana in je energielichaam kan oplossen. Herhaal dat vier keer. Misschien voel je je lichaam wat energetischer worden met hier en daar tintelingen.
 
5. Chakra’s activeren met een vlammetje
Je kunt je chakra nu extra activeren door je voor te stellen dat er in ieder chakra een vlammetje brandt. Doe dat met je kruinchakra in je kruin, dan je voorhoofdschakra, je keelchakra (halverwege je keel), je hartchakra (bij je borstbeen), je derde chakra (vooraan bij je middenrif), je tweede chakra (net onder je navel) en je eerste chakra (bij je stuit).
 
6. Uitstraling van  chakra’s voelen
We beginnen met het kruinchakra. Voel met je hand de uitstraling van je kruinchakra. Dat kun je voelen als een heel licht drukverschil of als een verschil in warmte of tinteling in je hand. Voel of het een sterke uitstraling is of een kleine uitstraling. Geef dat met een pijl in de tekening aan bij het desbetreffende chakra. 
Ga dan verder met het voorhoofdchakra (zesde chakra) midden op je voorhoofd. Teken weer een pijl in je tekening. Hoe verder de uitstraling reikt hoe groter je pijl wordt.
Het keelchakra, midden op je keel.
Het hartchakra, ongeveer 12 centimeter onder het kuiltje in je hals en midden op je borstbeen.
Het derde chakra bij het middenrif, net iets eronder.
Het tweede chakra, een paar centimeter onder je navel.
Het eerste chakra bij de stuit. Dit chakra is schuin naar beneden gericht.

Oefentekeningen
Tekeningen voor het intekenen van de uitstraling van een chakra. Je kunt in de geprinte tekening je pijlen weergeven:

 


 
 
7. Einde
Maak je tekening af met de pijlen die de uitstraling van de chakra’s weergeven. Kan je een verband vinden tussen de grootte van de pijlen en je activiteit op dit moment? Ga dat voor jezelf na. Rond deze oefening af door je weer op je gronding te richten, je buikademhaling te voelen, je vingers en tenen te bewegen en langzaam uit je meditatie te komen.

Reflectie op de zevenvoudigheid
We hebben zeven hoofdchakra’s, zeven aura’s en zeven energielichamen. Heeft deze zevenvoudigheid wat te betekenen? Ken je een voorbeeld van de zevenvoudigheid uit het dagelijks leven?
Dit zijn onderwerpen ter overdenking en discussie bij deze meditatie. Concrete waarnemingen van de chakra’s kun je zo in verband brengen met spirituele en andere wetmatigheden.
In hoofdstuk zeven van het boek ‘Innerlijk Licht gaat schijnen’ van Pierjasi staat een voorbeeld van de zevenvoudigheid uitgewerkt voor als je iets nieuws gaat ontwikkelen.
 
Meer informatie
Meer informatie over de zeven energielichamen en de zeven chakra’s kun je vinden in de volgende twee boeken van Pierjasi:

Ontdekkingstocht Koendalinie-energie Hoofdstuk 4
Ontdekkingsreis Innerlijk Licht Hoofdstuk 4
Innerlijk licht gaat schijnen Hoofdstuk 8
 
 
► Terug naar 17 Kleurenhealing chakra
► Terug naar Start Pelgrimstocht Innerlijk Licht